PĚSTOVÁNÍ A SKLIZEŇ

Kávovník je stálezelená rostlina. Vyskytuje se ve více než 70 zemích s vhodným klimatem a nadmořskou výškou. Rostliny vyžadují dobrou péči a trvá tři až pět let, než začnou kvést a plodit – jejich plody (peckovice) připomínají třešně.

Kávové plody sbírané při sklizni obsahují zpravidla dvě semena, která se zpracovávají v tzv. kávové boby.

 

Hlavními komerčně pěstovanými odrůdami kávovníku jsou Arabica a Robusta. Robusty jsou vysoce plodné, odolné vůči škůdcům a chorobám a nesou plody vyznačující se rustikální chutí. Pěstují se ze sazenic, které vyrostou ve školce, než se posléze vysadí ven.

Arabica se pěstuje ze semen a nese plody, které jsou klasifikovány jako chuťově lepší než plody Robusty.

 

Semena se získávají ze zralých plodů stromů Arabica („mateřské stromy“) a zasadí se, aby vyklíčila. Slupka a dužina plodu se předem odstraní, ponechá se jen pergamenová slupka kolem semen.

 

Ze sazenice vyroste za devět měsíců mladý stromek s 12 až 16 listy. Ten se následně vysadí ven. Strom se nechá růst nejméně tři roky, kdy se denně zalévá, dokud poprvé nevykvete.

Z květů pak vyrostou kávové plody, které při dozrávání mění barvu, dokud nejsou připraveny ke sklizni. Nejlepší a nejkvalitnější plody dozrávají ve stínu nebo pod mrakem. V blízkosti rovníku jsou ideální teploty dosahovány pouze ve vyšších nadmořských výškách.

 

Každý plod obsahuje dvě semena, která se „kávovými zrny“ nazývají až po zpracování. Semena jsou v plodu uložena plochou stranou k sobě. Ve vzácných případech může být oplodněno pouze jedno semeno, které pak vyrůstá do oválného tvaru bez protějšku. Tato semena ve tvaru hrášku se nazývají perlová zrnka.

Kniha o kávě (The Coffee Book)
Anette Moldvaer
© Dorling Kindersley Verlag GmbH, Mnichov, květen 2015